Obtížnost: Mírně pokročilý / Věčný začátečník
Časová náročnost: do hodiny
Tvoření s dětmi

DIY: Ručně malovaný talíř

Pokud si chcete oživit vaše kuchyňské nádobí, není nic lepšího, než si ho vyladit podle vlastní fantazie. ☺ Je to jednoduché a zvládnete to i s dětmi.

Co budeme potřebovat?

  • porcelánový talíř – malý, velký, střední, výběr je na vás ☺
  • fixy na porcelán (já použila popisovače Faber-Castell METALLICS)
  • troubu na pečení

Postup:

  1. Než začneme na talíř malovat, je potřeba ho umýt ideálně jarovou vodou, poté utřeme do sucha.
  2. Na malování jsem použila metalické popisovače značky Faber-Castell. Inkoust mají na vodní bázi a jsou bez zápachu. Jsou vhodné nejen na porcelán, ale také na další hladké povrchy jako je sklo, kov, plast. A pokud s nimi budete malovat na papír, neprosakují. Není potřeba třepat ani pumpovat, ihned se s nimi může psát.
  3. Na talíř jsem nejprve napsala text „Dobrou chuť“, poté jsem domalovala květiny a ozdoby okolo. Použila jsem všech šest barev ze sady Faber-Castell METALLICS. Fantazii se meze nekladou, takže si talíř můžete vyzdobit jakkoliv. ☺
  4. Když máme talíř namalovaný, dáme ho do trouby a pečeme na  160 °C po dobu 30 minut. Po uplynutí půl hodinky troubu vypneme, otevřeme dvířka a talíř v ní můžeme nechat ještě vychladnout. Takto zafixované barvy jsou voděodolné, ale nejsou vhodné do myčky na nádobí.
  5. Talíř je hotový a můžeme na něm servírovat mňamky. Třeba když k nám přijde návštěva, můžeme jim nabídnout jednohubky na našem originálním podnosu. ☺ 

Za tuto krásnou tvorbu pro náš blog děkujeme Andy Šůchové (Instagram: @Andyna.art).